Att värma upp badtunnan med el och sen hålla badtunnan badvarm med el är en bekväm lösning för dig som inte kan eller vill värma med vedkamin. Denna badtunna av plast har har ett reningssystem med en 3 kW el-patron. Reningen optimeras med ett extra UV-ljus reningssystem som ger rent och hygieniskt badvatten i flera månader.
Men det är värt att värdera – om man tänka sig att elda ibland så kan är en kombination av vedeldad badtunna med ett reningsverk med el-värmare vara ett perfekt alternativ. Våra så kallade Hybrid badtunnor har vedkamin och samma reningssystem med elvärmaren och extra UV-ljus rening som då håller badtunnan antingen badvarm mellan baden eller så håller den badvattnet grundvarm och sen en mycket snabb veduppvärmning.
Denna eluppvärmda badtunna – Stadstunnan med plastinsatsen Steady/Hazy är en badtunna som erbjuder bekvämlighet med en modern stil. Denna plastinsats har utformats med en upphöjd sittplats som ger flera möjligheter. Vid bad på tu man hand så kan man bekvämt sätta sig lite på sidan och använda den förhöjda delen som extra rygg och armstöd och sträcka ut benen bekvämt längs sitsen och den kan också underlätta in- och ursteg. Sen kan denna plats också bli en sits för barn eller den som vill komma upp lite och svalka sig.
Denna badtunna har tjock isolering ända nerifrån marken hela vägen upp under sitsarna runt om plus närmare 20 cm tjock isolering under golvet som stoppar markylan. Badtunnan är monterad vid leverans och utsidan har en svartbrun ädelbetsad ytterpanel med skyddat ändträ. Plastinsatsen går upp i ett svep runt hela badtunnan och ger en bekväm enhetlig sarg i samma slitstarka material som helt skyddar ytterpanelernas övre ändträ. Ryggen i badtunnan har en bekväm svag lutning bakåt och sitsens framkant har en mjuk avrundning med ett ordentligt benutrymme framför. En väl isolerande luftspalt löper runt hela badtunnan mellan ytterpanelen och plastinsatsens rygg-del.
Plastinsatsen är av homogen genomfärgad slät polyetenplast i en stilren och förlåtande grå ton. En helt problemfri plast utan risk för färgsläpp, blåsor eller att att plasten skiktar sig! Ytan är smutsavvisande och hygienisk samt snabb och enkel att rengöra, tål att högtrycktvättas! Plasten är UV skyddad, tål alla klimat, värme upp till +130˚C och kyla ner till -50 °C. Plasten är åldersbeständig – den har mer än 40 år beräknad livslängd och torkar inte sönder. Miljövänlig – Helt återvinningsbar plast.
Badtunnan kan extra utrustas av fabriken med en härlig golvbelysning som ökar på harmonin med härligt sken i skymning och mörker.
Utsidan har en monterad ädelbetsad ytterpanel av trä i en stilren svart ton där träets fina ådring framgår diskret. Ytterpanels ändträ är upptill helt skyddat av plastinsatsens sarg och nedtill är den nästan helt skyddad nedtill av den plastsockel som sveper runt badtunnan vid marken. Denna ytterpanel är nära på underhållsfri. En snabb enkel strykning var femte år med denna ädelbets håller badtunnan normalt som ny.
Badtunnan placeras enkelt på en plan, helt slät och stabil yta, t.ex. en bädd av grus/kross eller ett terrassgolv. Hela badtunnans bottenplatta är av slitstark tjock ABS plast och skall vila på en helt slät och bärande yta. Den skall inte endast ha stödpunkter såsom reglar eller plattor. Tänk på att ytan som badtunnan skall stå på måste klara den totala tyng badtunnan får med vatten som blir ungefär 2000 kg lite beroende på utrustning, men beräkna högre för säkerhets skull.
Badtunnan värms med elvärmare och renas med filterfiber och extra UV-ljus rening.
En 3 kW elvärmare som regleras steglöst med termostat mellan 0-45 grader som har både överhettningsskydd och flödesvakt. Elvärmaren kräver fast el-installation av behörig elektriker med enfas matning efter jordfelsbrytare och en 16 amp säkring. Reningsanläggning suger ut vattnet från badtunnan till pumpens förfilter/grovfilter, som är lättrensat. Vattnet trycks sedan genom det stora filtret med filterfiber som fångar partiklar stora som små ända ned till 10 micron. Efter reningsanläggningen går vattnet in i elvärmaren som håller vattnet härligt varmt och sist genom den extra UV-ljus reningen och därefter tillbaks till badtunnan.
Att värma upp badtunnan med el tar betydligt längre tid än med vedkamin. Startar man med 5 gradigt vatten så tar det normalt 10-14 timmar med 3 kW elvärmaren att nå 38 grader. Sedan så låter man reningssystemet rena och elvärmaren underhållsvärma badvattnet i badtemperatur mellan baden. Med denna elvärmare på 3 kW håller man badtunnan varm vår, sommar, höst och milda vintrar. En kraftigare elvärmare med t.ex. 6 kW kan vara ett alternativ för extrema vintrar.
Fördelen att ha utsug till reningsverket i golvet på badtunnan är att smuts som sjunkit till botten lätt kan komma bort. De dubbla utsugen har skyddsgaller som skyddar nyfikna fötter och fingrar.
Själva badtunnan är monterad vid leveran men reningssystemet med elvärmare och UV-ljus reningen monteras ihop och ansluts av kund på plats enligt utförlig monteringsvägledning. Stadstunnan är samma badtunna som våra vedeldade badtunnor fast utan vedkamin. Notera att på motsatt sida om badtunnan sett ifrån den sida som reningssystemet ansluts så sitter de rörstosar som annars vedkaminen ansluts till. Till denna eluppvärmda badtunna medföljer det en rörloop som sammankopplar dessa två rörstosar. Denna rörloop ger reningssystemet dubbla utsug vilket i princip ger dubbelt så bra rening samt att reningssystemet uppnår säkerhetsklassade utsug tack vare detta och dess skyddsgaller som skyddar nyfikna fötter och fingrar. Rörloopen monteras enkelt på av kund, men behövs isoleras och om den kommer vara synlig så behövs den byggas in. Fördelen att också ha utsug i golvet på badtunnan är att smuts som sjunkit till botten lätt kan komma bort.
Observera att hela reningssystemet med elvärmaren ska placeras garanterat skyddad mot frost och översköljning i ett isolerat pumphus. Detta pumphus ingår inte och skall konstrueras av kund. Lämpligt innermått på detta pumphus är ca. L95xB95xH70 cm + isolering. Vi rekommenderar att först montera hela reningssystemet på en isolerade markisolering, t.ex. frigolit och testkör allt innan den isolerande lådan byggs. Reningssystemet placeras bäst i samma nivå som badtunnans underlag, inte mer än 20 cm lägre och helst inte mycket över badtunnans marknivå, inte högre än vattenytan. Lådan kan byggas på många olika sätt. Vissa bygger pumphuset med en kombinerad trappa invid badtunnan med själva pumphuset som en trappavsats. Normalt så kan markisoleringen agera golv i pumphuset. Pumphuset skall byggas så att hela systemet och alla anslutningar är lättåtkomliga, med t.ex. med löstagbara väggar och löstagbart lock. En annan fördel med ett isolerat pumphus är att den minimerar ljudet från systemet.
Pumphuset skall skall utrustas med ett separat frostvaktselement, t.ex. ett litet 200W anpassat för fuktiga utrymmen. Dessa finns för ca 250 kr hos de flesta bygghandlare. Det är speciellt viktigt då badtunnan och systemet ska stå utan vatten, då det alltid är lite vatten kvar som kan frostskada systemet. Vid drift så kommer spillvärmen från reningsverket hålla lådan varm vintertid. Sommartid så behöver pumphuset god ventilation så att luft kan strömma genom så att temperaturen i pumphuset inte överstiger 40 grader. Höga temperaturer kan skada pumpen. Med fördel så montera ett lämplig reglerbart ventilationsspjäll t.ex. flera sk. rosettventiler. En annan fördel med att ha ett isolerat pumphus är att den minimerar ljudet.
Precis som alla typer av bad med reningssystem så kräver detta underhåll. För att rensa bort den smuts som filtersystemet fångar så bör man ca var 10:e dag backspola systemet. I grova drag så görs det genom att man stänger av pumpen och kör igång det baklänges och spolar ut 1-3 hinkar av badvattnet som man får fylla på med nytt. Man kan också med fördel då och då ta ut dessa filterfiber och tvätta av dom i sina nätpåsar och görs antingen för hand med blötläggning eller/och separat i tvättmaskin utan tvättmedel på ett 30 graders program. Filterfibrerna skall få torka helt innan de stoppas tillbaka i filtertanken. Det är praktiskt att ha en extra påse med Fibalon filterfiber att skifta till vid tvätt. Normalt så ersätter man filterfibrerna med nya en gång per år.